eindhoven-centrum-lichttorenindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-3eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2kerst-eindhoven-1

Eindhoven 75 jaar bevrijd

Locatie: Erfgoedhuis, Eindhoven

In het kader van 75 jaar bevrijd Eindhoven houdt Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis op het NRE-terrein in Eindhoven de expositie “Bezet en Bevrijd Eindhoven”. Wat zijn de ijkpunten in de oorlogsgeschiedenis van Eindhoven? Wie waren de slachtoffers van het geweld? Hoe gingen de bewoners met elkaar en met de vijand om? Maar ook: wie waren onze bevrijders? En hoe herstelde Eindhoven zich van het oorlogsleed en van de oorlogsschade? Onderwerpen van de expositie zijn onder andere de crisis in de jaren dertig, het leven in de oorlog, jodenvervolging, collaboratie en verzet, de Philips-geschiedenis, bombardementen op Eindhoven en bevrijding en herdenking.

Eindhoven_bevrijding-eindhoven

De bezetting en bevrijding van Eindhoven heeft een eigen geschiedenis, waarvan Eindhoven in Beeld enkele belangrijke momenten heeft vastgelegd. Hiervoor zijn de eigen archieven gebruikt, maar ook die van het Museum Brigade en Garde Prinses Irene in Oirschot en het Eindhoven Museum. Speciaal in de expositie is een oranje bevrijdingsrokje. Voor de tentoonstelling in het Erfgoedhuis is onder andere gebruik gemaakt van materiaal uit het fotoarchief van Eindhoven in Beeld, oude krantenartikelen en de verhalen van oudere Eindhovenaren.  In de expositie worden ook enkele films vertoond. Een film over de geschiedenis van de crisisjaren tot de wederopbouw en daarna de bevrijdingsherdenkingen. In het kader van 75 jaar bevrijding zijn Eindhovenaren geïnterviewd over hun ervaringen als kind in de oorlog.

Eindhoven_bevrijding

Bezet en Bevrijd Eindhoven 
Erfgoedhuis, Eindhoven 
15 september - 

Eindhoven_bevrijding-september-1944

Eindhoven Promo