indhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-lichttoreneindhoven-centrum-piazzakerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-2

Zorg in Eindhoven

Locatie: Erfgoedhuis, Eindhoven

Er is waarschijnlijk geen Eindhovenaar die niet met 'zorg' in aanraking komt. De expositie 'Zorg in Eindhoven' van de Stichting Eindhoven in Beeld in het Erfgoedhuis op het NRE-terrein in Eindhoven besteedt aandacht aan de gezondheidszorg in Eindhoven in de vorige eeuw.

Eindhoven_Gezondheidszorg

In Eindhoven is er zorg voor je gezondheid van vóór de geboorte tot aan het graf. Het begint er al mee dat baby's en hun moeder door vroedvrouwen nauwkeurig in de gaten worden gehouden en tijdens de bevalling met zorg wordt omgeven door een vroedvrouw en/of kraamarts. Een kraamvrouw verzorgt daarna moeder en kind. Een kind wordt de eerste jaren begeleid door het consultatiebureau en de groei wordt in de gaten gehouden. Bij twijfel is de huisarts een vraagbaak en als het gespecialiseerder wordt, is er ook nog de kinderarts.

Eindhoven_Binnenziekenhuis

Zo gauw de melktandjes doorkomen is er tandzorg waar je je hele leven mee wordt geconfronteerd. Met een beetje pech vervangt de tandarts langzamerhand het gebit door een prothese. Nog meer pech is, als je met een ambulance op de eerste hulp terechtkomt en je zorg nodig hebt van artsen en verpleegkundigen. De ziekenzorg in het Catharinaziekenhuis en Maxima Medisch Centrum heeft al veel Eindhovenaren verzorgd en genezen. Mocht je thuis niet uit de voeten kunnen dan hebben de kruisverenigingen mogelijkheden om je bij te staan en soms zorg te verlenen. 

Eindhoven_Drogisterij

Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de drogisterijen en apotheken in Eindhoven. De drogist is vooral voor zelfmedicatie, terwijl de apotheek de recepten van de artsen omzet in geneesmiddelen. Terwijl de drogisterijen veelal ketens zijn geworden, hebben de apotheken nog steeds een grote autonomie en grote deskundigheid. De oudere Eindhovenaar kan niet zonder wat voorheen bejaardenzorg was en nu woonzorg. Thuis blijven wonen heeft de voorkeur van veel ouderen, maar dat gaat met vaak veel extra zorg gepaard. Mantelzorg heeft dan de voorkeur. Inmiddels komt steeds meer zorg in commerciële handen. Wel gefinancierd via een zorgsysteem vanuit het gemeentelijke WIJ Eindhoven. 

De expositie “Zorg in Eindhoven” in het Erfgoedhuis is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 11.00 tot 16.00 uur, op het adres Gasfabriek 4 te Eindhoven.

Eindhoven_Poster-Zorg-expositie

Eindhoven Promo