kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-3kerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouw

Expositie Waterrijk Eindhoven

Locatie: Erfgoedhuis, Eindhoven

De nieuwste expositie van de Stichting Eindhoven in Beeld heet 'Waterrijk Eindhoven'. Hoewel zo'n naam tegenwoordig niet zo voor de hand lijkt te liggen, is Eindhoven meer verbonden met het water dan velen zullen vermoeden. Dat wordt op de expositie in het Erfgoedhuis op het NRE-terrein aan de hand van mooie historische foto's en tekeningen bewezen.

Eindhoven-Poster_Waterrijk_Eindhoven

Het is naast een goede ligging aan wegen, vooral aan het water te danken dat Eindhoven ontstond en groeide tot een bloeiend industriestadje. Veel water is verdwenen. Waar nu het stadhuis staat liep vroeger evenwijdig aan de Dommel, de Stadsgracht. Aan de noordkant van het huidige centrum van Eindhoven stroomde de Gender tot op de Markt. Namen als Vestdijk, Wal, Emmasingel en Keizersgracht herinneren aan het water in en rondom de stad en aan de bescherming tegen vijanden. Later werden het mooie grachten waaraan statige huizen lagen.

Eindhoven_Dommel

In 1920 was de wateroverlast zo groot dat grote delen van Eindhoven jaarlijks onder water liepen. Het water werd toen vooral als een last beschouwd en verdween uit de stad. Met de plannen om de Gender weer naar boven te halen, lijkt er weer toekomst voor het water in het centrum van Eindhoven.

Eindhoven_Vestdijk-historie

Water is ook plezier. Door ontgraving ontstond de IJzeren Man waar zeker in de zestiger en zeventiger jaren veel gezwommen, gespeeld en in de zon gelegen werd. Nu heb je ook nog twee zwembaden, de Tongelreep en het ir. Ottenbad. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de waterzuivering en het werk van Waterschap De Dommel met de enorme infrastructuur die nodig is om te zorgen voor voldoende drinkwater in de stad. De expositie is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag, van 11.00 tot 16.00 uur.

Waterrijk Eindhoven
Erfgoedhuis, Gasfabriek 4, Eindhoven
25 februari - 17 augustus 2018

Eindhoven_Watermolen_Gennep_met_van_Gogh

Eindhoven gefilmd met een drone

Eindhoven vanuit een ander perspectief - gefilmd met een drone