kerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-4kerst-eindhoven-2eindhoven-markt-terrasindhoven-strijp-s-klokgebouwkerst-eindhoven-1eindhoven-centrum-piazza

Rewinding Internationalism

Locatie: Van Abbemuseum, Eindhoven

Bij de tentoonstelling 'Rewinding Internationalism' in het Van Abbemuseum in Eindhoven belichten ruim 40 kunstenaars, onderzoekers en collectieven in 10 losse scènes verschillende perspectieven op het Internationalisme. Deze stroming pleit voor meer samenwerking tussen staten en naties. De verschillende curatoren, collectieven en kunstenaars nodigen je uit ‘terug te spoelen' naar momenten uit de jaren 90 en je daarop te bezinnen vanuit het perspectief van vandaag. Het einde van de Koude Oorlog, de AIDS pandemie, het uiteenvallen van Joegoslavië en de toenemende globalisering zorgden voor enorme veranderingen, ook in de kunst. Wat is er gebeurd met de vragen en de ervaringen van toen?

Eindhoven_rewinding-internationalism

Rewinding Internationalism bevat beeld- en geluidsmateriaal van vroeger en van nu, archiefmateriaal en recent gemaakt werk. Voor de tentoonstelling zijn vijf nieuwe kunstwerken gemaakt waaronder door Lubaina Himid en Magda Stawarska, Didem Pekün en susan pui san lok / lok pui san. De uitgesproken vormgeving van de tentoonstelling benadrukt dat geschiedenis niet lineair is. Bezoekers doorlopen geen aaneengeschakeld verhaal maar moeten soms omkeren en terug naar af. Daarbij ervaren ze in iedere zaal een eigen verhaal en sfeer, soms licht en hoopgevend, soms donker en onheilspellend.

Eindhoven_rewinding-internationalism

In de expositie in Eindhoven zijn recente kunstwerken te zien en te horen die reflecteren op gebeurtenissen en ontwikkelingen in de jaren negentig. De Britse beeldend kunstenaar en schrijver susan pui san lok / lok pui san maakte een multimedia installatie geïnspireerd op het ‘Nieuwe Internationalisme' van de jaren negentig. Ze doet dat door een kakafonie aan oude geluidsopnamen van een culturele uitwisseling te laten horen. Ze maakte daar een installatie bij met een gordijn van oude, uit cassettebandjes afkomstige tapes. De Amerikaanse kunstenaar Olu Oguibe toont een indrukwekkende serie portretten van slachtoffers van AIDS in Zuid-Afrika.

REWINDING INTERNATIONALISM
Scènes van de jaren 90 en nu
Van Abbemuseum, Eindhoven
19 november 2022 - 30 april 2023

GLOW Eindhoven 2015

Mooie timelapse met 7000 foto's van lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.