kerst-eindhoven-4eindhoven-centrum-lichttorenkerst-eindhoven-1kerst-eindhoven-3eindhoven-centrum-piazzaindhoven-strijp-s-klokgebouweindhoven-markt-terraskerst-eindhoven-2

Statig gezelschap uit vervlogen Philips-tijden

Schuin tegenover het station en dus middenin de binnenstad van Eindhoven staat de markante Lichttoren, een pronkstuk uit vervlogen Philips-tijden. Aan de zevenhoekige, witte toren zijn de voormalige gloeilampenfabrieken van Philips Lighting gebouwd, gefaseerd tussen 1909 en 1921.

In de toren zelf werden de gloeilampen dag en nacht getest voor de grote ramen van het gebouw, waarmee het decennialang een helverlicht herkenningspunt was in de stad. Vandaar ook de naam Lichttoren. Later werd hier het hoofdkantoor van de Lichtdivisie van Philips gevestigd, tot de verhuizing naar Amsterdam in 1998.

De gemeente wilde het leegstaande gebouw behouden als symbool voor Eindhovens industriële verleden en als monument van bijzondere architectuur. Uiteindelijk kocht woningcorporatie Trudo de Lichttoren in 2003 en begon drie jaar later met een grootscheepse transformatie, gericht op werken, wonen en recreëren. De bovenste etages zijn gerenoveerd tot luxe lofts (met een fenomenaal uitzicht).

Op de hele eerste verdieping kreeg het International Center for Sustainable Excellence (ICSE) een thuisbasis. In dit centrum laten bedrijven – ook aan het publiek – zien hoe ver ze zijn op het gebied van duurzaamheid. Op de begane grond is café-restaurant Usine gevestigd, waarin het voormalige industriële karakter nog duidelijk terugkomt in het interieur. In oktober 2009 kreeg het Art Hotel Eindhoven gestalte in het nieuwbouwdeel aan het Mathildeplein.

Eindhoven_Centrum_16.jpg

Bruine Heer
Aan de overkant staat de officieuze partner van de Witte Dame; de Bruine Heer. Al is die naam inmiddels vervangen door ‘de Admirant’, maar in de Eindhovense volksmond zal het waarschijnlijk altijd de Bruine Heer blijven. Het is ook een voormalig hoofdkantoor van Philips, waar later verschillende bedrijven hun intrek namen. Een van de organisaties die in de Bruine Heer gevestigd zijn, is Brainport Development. Deze overkoepelende organisatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Brainport Regio en de daaraan ten grondslag gelegen Triple Helix constructie. Een belangrijke schakel dus in de ambitieuze toekomstplannen van Eindhoven, waarbij overheid, ondernemers en onderwijsinstellingen een essentiële rol hebben.

Eindhoven_De_Admirant_Bruine Heer

Witte Dame
Grenzend aan de Lichttoren ligt een helderwitte vleugel die tussen 1928-1931 erbij gebouwd werd. Die opmerkelijke witte kleur kreeg het gebouw overigens pas in 1953. Daarop kreeg het gebouw de liefkozende naam Witte Dame, tot op de dag van vandaag een begrip in Eindhoven. Ook hier werden oorspronkelijk lampen gefabriceerd, tot het in de jaren tachtig van de vorige eeuw leeg kwam te staan.

De aanvankelijke plannen voor sloop gingen uiteindelijk niet door, waarna het gebouw werd gerenoveerd door de bekende architect Bert Dirrix. Daarbij is de oorspronkelijke hoedanigheid van het gebouw bewust zoveel mogelijk in ere gehouden. Nu zijn er verschillende organisaties gevestigd in de Witte Dame: de Design Academy Eindhoven, Fontys Hogeschool HRM en Psychologie, Stimulus, Atelier van Licht, de Bibliotheek Eindhoven en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarnaast vind je op de begane grond aan de straatkant een aantal bedrijven, winkels (o.a. ANWB en een servicekantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)) en een bank.  

Eindhoven_De_Witte_Dame_01.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


CityFilm Eindhoven

Everything you need to know when you are planning a weekend trip to Eindhoven.